Gewoon Gaaf

Onlangs hebben wij met ons team de Gewoon Gaaf-methode in onze praktijk gevolgd en succesvol afgerond. Een leuke en leerzame cursus om mee aan de slag te gaan in onze praktijk.

Wat is Gewoon Gaaf?
Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders en verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës, gaatjes. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon, qua voeding en dranken, op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden!

Een gaaf gebit is mogelijk!
Bijna ieder gebit kan gaaf blijven als je zorgvuldig je tanden poetst met fluoride tandpasta en niet meer dan 7 keer per dag eet of drinkt. Probeer daarnaast zo min mogelijk voedsel of dranken met suiker te nuttigen.

Eerste tandje? Naar de tandarts!
Neem je kindje vanaf het eerste tandje ook mee naar onze tandartsenpraktijk voor tips en adviezen en een kijkje door de tandarts in de mond!

Tanden poetsen en na poetsen
Al vanaf het moment dat het eerste melktandje doorbreekt begin je als ouder met tanden poetsen van dat tandje. Sommige kinderen willen als peuter of kleuter ook al zelf poetsen. Stimuleer dat vooral. Echter omdat ze het nog niet helemaal zelf kunnen en ze het moeten leren, hebben ze hier zeker hulp bij nodig.
Zodra er meerdere tandjes doorbreken is het verstandig 2 keer per dag met fluoride tandpasta te gaan poetsen. Tot het kind 10 jaar is adviseren wij ouders om ten minste 1 keer per dag de tanden van uw kind na te poetsen.
Ook na de 10e verjaardag blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te bespreken.

Cariës
Tandplak is het doorzichtige, wit-gele laagje dat op de tanden en kiezen zit waar veel bacteriën in zitten, die gaatjes kunnen veroorzaken. Cariës kun je met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet je dus wel wat voor doen of laten.
Gaatjes beginnen als witte en bruine vlekken. Als je die witte en bruine vlekken zorgvuldig poetst, kun je het afbraakproces nog stoppen en ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
Bijna ieder gebit kan gaaf blijven als je zo min mogelijk suikerhoudende voedingsproducten gebruikt en zeker 2 keer per dag 2 minuten je tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij kunnen jou en je kind daarin begeleiden door middel van tips en adviezen om de mond gezond te houden. Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van tanden en kiezen met fluoridetandpasta.
Als uw kind gaatjes heeft, gaan we intensiever begeleiden, en vaker afspraken maken want we willen het cariësproces stoppen en geen nieuwe gaatjes erbij krijgen. Dit vergt inzet en aandacht. Maar we willen uiteindelijk een zo’n gaaf mogelijk gebit voor de toekomst.

Kleuren
Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt de tandplak gekleurd. We brengen een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kun je dus precies zien waar je al goed poetst en waar nog tandplak zit. Je kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En jij laat zien hoe je het gebit van je zoon of dochter na poetst.
Wij kunnen op deze manier laten zien waar de tandenborstel niet goed komt en geven je tips hoe je op die lastige plekken beter kunt poetsen.

Voeding
Behalve zorgvuldig tanden poetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van je kind. Of je kind een gaatje krijgt, hangt ook af van hoe goed de tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij een gezond voedingspatroon, met zo min mogelijk zoete en zure voedingsmiddelen en maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag, kan bijna elk gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 7 keer per dag eet of drinkt. Dat is 3 keer een hoofdmaaltijd en maximaal 4 keer per dag een tussendoortje. Geef je kind liever iets hartigs te eten en een glas water, melk of thee zonder suiker, dan zoet eten en zoete drankjes. Probeer je zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Gewoon gaaf-methode in de praktijk
Door gewoon gaaf in onze praktijk te implementeren hopen wij, samen met u als ouder, en uw kind, te werken aan een gezonde mond! Zodat, hij of zij, met 18 jaar, met een gezonde mond de volwassenheid in gaat.
Wie vroeg het juiste gedrag aangeleerd krijgt zal daar zijn of haar leven lang plezier van hebben!

Goed om te weten is dat de basis behandelingen en controles voor kinderen tot en met 17 jaar kosteloos, zonder eigen risico of eigen bijdrage zijn.